Beheer in beweging: hoe fit is jouw buitenruimte?

 width=
De buitenruimte wordt steeds meer een inspirerend (beweeg)landschap: een plek waar je beweegt, recreëert, speelt en elkaar ontmoet. Projectmanager beheer Oane Hornstra vertelt: “Bewegen kan overal in de buitenruimte plaatsvinden, niet alleen op de daarvoor ingerichte sportlocaties. Samen met Sport Fryslân kijken wij hoe we het beheer in de openbare ruimte kunnen koppelen aan bewegen in de openbare ruimte.”

Het is een trend geworden dat steeds meer mensen naar buiten gaan om te bewegen en sporten. Gemeenten stellen nu vaker de vraag: waar willen we heen met onze openbare ruimte en hoe draagt dit bij aan meer beweging? Nico Punter, adviseur Beheer en GBI: “Zo zijn we momenteel samen met een gemeente in Friesland met behulp van GBI alle boomwortelschade in het wegenareaal inzichtelijk aan het maken. Als je gaat skeeleren, hardlopen, wandelen of fietsen, nodigt een glad wegdek extra uit om te bewegen en is het ook een stuk veiliger. Als gemeente kun je zo belangrijke afwegingen maken om het bewegen te stimuleren. Met het inzicht wat je krijgt in GBI over het geplande onderhoud, neem je andere beslissingen, waardoor je bijdraagt aan een veilige leefomgeving en wordt bewegen in de openbare ruimte een stuk aantrekkelijker.”

Sport Fryslân is bij veel projecten voor bewegen in de openbare ruimte aangehaakt. Oane vervolgt: “Een mooi voorbeeld van een beheer/beweegproject is het maken van routes waar oudere mensen straatmeubilair (bankjes) tegenkomen om zit- en sta-oefeningen te doen. Maar ook het plaatsen van buitensportapparaten in groene gebieden trekt bewegers. Er zijn veel initiatieven, waarbij de buitenruimte wordt ingezet om mensen in beweging te krijgen. Hoe mooi is het dat we hier op voorhand met inzichten en selecties in GBI én afwegingen in beheer al rekening mee houden.”

Hij sluit af: “Een buitenruimte die je uitdaagt, uitnodigt en inspireert om te bewegen, dat is ons doel! Welke praktische invullingen er nog meer zijn vertel ik ook in deze film.”

Wil je meer weten? Neem contact op met Oane Hornstra of Nico Punter