De 20ste GBIdag is achter de rug. Wat was het een mooie dag in De Rijtuigenloods. Met de geur van techniek en machinerie nog in de neus kijken we met blijdschap en vol van inspiratie terug. En de teller voor de GBIdag in 2020 loopt al weer. Nog 50 weken, 19 uur en 18 minuten om precies te zijn.
De 20ste GBIdag is een feit. En, een feit met verve, want we mogen terugkijken op een mooie en geslaagde dag, traditiegetrouw op de 3de donderdag van maart. Het was een dag met een historisch tintje én met de blik op de toekomst, helemaal in de lijn van het bekende gedicht van Herman Gorter: Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit, Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht, In een oud stadje, langs de watergracht. Als locatie voor de 20e editie was immers gekozen voor de Rijtuigenloods, in het oude stadje langs de watergracht, Amersfoort. Een gebouw vol authentieke industriële spoorelementen. Het weer kondigde de zomer aan. Al was het gefluit meer van de oude treinen, dan van vogels. Ruim 250 klanten, businesspartners en Antea Group-ers kwamen samen om te luisteren naar en te praten over de nieuwste geluiden van GBI, Data & Informatie en Beheer.
Tonie Speelman opende de dag door te stellen dat de beheerwereld allang niet meer op zichzelf staat. De nabije toekomst kent veel uitdagingen voor de openbare ruimte: klimaat, schone lucht, energie, participatie, enzovoort. Dit vraagt om nieuwe reisroutes en om het omzetten van wissels. Het zijn niet altijd makkelijke keuzes, maar gezamenlijk vinden we het juiste spoor.
Eén van die mooie, nieuwe sporen is het samen met bewoners meten van luchtkwaliteit, neerslag, verdamping, hitte en wind. Marcel Broekhaar vertelde over het project ‘Senshagen’: meerdere inwoners van de wijk Stadshagen doen mee. Het levert veel interessante data en verhoogt de betrokkenheid van inwoners. Het RIVM, de Universiteit Twente en het KNMI denken mee over de sensoren die hiervoor ingezet kunnen worden.
Natuurlijk wordt niet alleen op lokaal niveau gedacht en gewerkt aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Heel Nederland maakt werk van klimaatadaptatie. Garmt Arbouw van het ministerie van I&W toonde de noodzaak voor aanpassing aan het veranderende klimaat. Wij, als beheerders van de openbare ruimte, zijn nodig om dit te realiseren. Het nationale Kennisportaal Ruimtelijke Adaptatie biedt al talloze tools om de beheerder op weg te helpen.
Maar hebben de dingen die je als individuele beheerder kunt doen eigenlijk wel zin bij al die grote problemen? Peter Smith hield ons de spiegel voor met zijn interactieve lezing over KLEAN (Klagen Loont Acht Absoluut Niet). Het grootste probleem is dat mensen geloven dat hun bijdrage aan die problemen te klein is om een verschil te maken. Bewijs hiervoor vind je dagelijks: autowegen vol files en straten vol met zwerfafval. ‘Wat zou er gebeuren als mensen gaan geloven: wat ik doe is nooit te klein om het verschil te maken?’ Volgens Peter gaan we dan een prachtige toekomst tegemoet.
Verder was er een verscheidenheid aan parallelsessies, waar in een kleinere setting op de specifieke behoefte van bezoekers werd ingespeeld. Op de infomarkt heerste een geanimeerde sfeer. De stands werden druk bezocht en er werd volop bijgepraat met oude en nieuwe bekenden.
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van onze Gebruikersvereniging werd de GBI award uitgereikt. Dit jaar was de BAR-Organisatie, als zeer betrokken en vooruitstrevende gebruiker, de winnaar. En, tijdens een fanatieke quiz over de historie van GBI, bleek wie zich de GBIgoeroe van de Eeuw mag noemen.
Alle aanwezigen dank. We kijken samen met jullie terug op een geslaagde GBIdag.