De vernieuwde maatregeltoets wegen in GBI World: alles in één scherm

De maatregeltoets wegen in GBI is vernieuwd. Deze component is standaard beschikbaar voor elke GBI World klant. Als gebruiker vind je alle benodigde informatie overzichtelijk in één scherm en schakel je snel heen en weer. De actuele maatregelen en prijzen worden nu via API’s direct uit de GBIapps- en kennisbank opgehaald. Zo zijn ze live beschikbaar om de planning van de wegen verder af te stemmen in de kaartapplicatie GBImaps. Deze opzet geeft ook gemak en eenduidigheid in het applicatiebeheer. En de inrichting van deze component, die regel je in GBI World gewoon zelf. Zo configureer je de maatregeltoets wegen eenvoudig zelf op maat naar jouw wensen. Dat is handig!

Gemak voor jou als gebruiker, de wegbeheerder

 width=

Arjan Wagemakers, senior beheeradviseur bij Antea Group en productowner GBI World, vertelt over de voordelen van de vernieuwde maatregeltoets in GBI World: “Als wegbeheerder weet ik hoe belangrijk de maatregeltoets is. Op basis van de inspectieresultaten stel je een eerste onderhoudsplanning op. Met de maatregeltoets wegen wil je deze standaard basisplanning kunnen bijstellen en aanpassen aan de daadwerkelijke situatie, urgentie, risico’s of bestuurlijke prioriteiten. Zodat je een geoptimaliseerde wegenplanning krijgt, die het beste past voor jouw situatie.”

Arjan vervolgt: “Voor zo’n maatregeltoets wegen wil je de kaart, gegevens van de weg, planning, maatregellijst en kosten allemaal in één oogopslag in beeld hebben. Waar nodig wil je andere keuzes kunnen maken en direct de consequenties daarvan berekend hebben. Óók buiten, in het veld. Daar zijn we mee aan de slag gegaan met het vernieuwen van de maatregeltoets wegen in GBI World. We brachten al die onderdelen samen in één component. Gewoon via de kaart. En dat is wel zo handig!”

“Alle onderdelen van de maatregeltoets op de juiste plaats, onderling
verbonden en samen in één component op de kaart. Dat is wel zo handig!”

Arjan Wagemakers, adviseur wegbeheer en productowner GBI World

Hoe werkt dat dan die maatregeltoets wegen in GBI World? Arjan: “Voor jou als wegbeheerder hebben we de maatregeltoets nu nog gemakkelijker gemaakt. Je vindt in één venster alle drie de onderdelen die je nodig hebt. Als eerste de belangrijkste gegevens van het wegvakonderdeel. Denk aan oppervlakte, verhardingstype, aanlegjaar enzovoorts. Vervolgens een planningstabel met maatregelen en kosten. Als derde, de kern van deze component: de mogelijkheid om de maatregel aan te passen en de nodige aanvullende informatie in te vullen.

“Maatregeltoets overzichtelijk in één venster”

Zo kun je in de kaartapplicatie GBImaps eenvoudig elke maatregel wijzigen. Je ziet meteen de nieuwe planstatus en de consequenties voor bijvoorbeeld het planjaar en de kosten. Vanuit mijn ervaring als wegbeheerder hebben we er verschillende handigheidjes in opgenomen. Zo zijn de maatregelen in de keuzelijst afhankelijk van de kenmerken van het wegvakonderdeel. Zodat je geen asfaltmaatregelen te zien krijgt bij elementenverharding bijvoorbeeld. Ook kun je vaste kosten toevoegen, denk aan verkeersmaatregelen, het ophogen van de berm enzovoorts. Desgewenst geef je een opmerking mee.”

 width=
De drie componenten van de vernieuwde maatregeltoets wegen overzichtelijk bij elkaar in één scherm:
bovenin de basisgegevens, daaronder de planningstabel en rechts de mogelijkheid tot aanpassen

Toekomstbestendig met API’s voor structuur en verbinding

“Onderhuids hebben we misschien wel de belangrijkste verbeteringen doorgevoerd. Want via API-koppelingen bevragen we nu rechtstreeks de GBIappsbank en de GBIkennisbank. Daarmee zijn we af van het ingewikkelde gedoe met het maken van een kopie van je kennislijst met maatregelen en prijzen, die je dan weer moest importeren in de oude kaartapplicatie. Dat was omslachtig en weinig transparant. En omdat je met een kopie werkte was het moeilijk om maatregelen aan te passen of prijzen te updaten. Daarom hebben we dat nu toekomstbestendig opgezet, alles in de juiste module en volgens het principe van informatie bevragen bij de bron, voor eenmalige opslag en meervoudig gebruik.”

“Maatregelen en prijzen bevragen waar het hoort: bij de bron”

Hoe werkt dat dan? “De maatregeltoets haalt zijn informatie nu op uit de GBIapps- en kennisbank. Live. Voordeel daarvan is dat je alle maatregelen, prijzen en dergelijke op één plek bij elkaar hebt. Daar waar je ze verwacht. En waar je ze kunt bewerken, aanpassen en updaten wanneer dat nodig is. De API haalt alle gegevens op en stelt deze beschikbaar voor de maatregeltoets in GBImaps.”

Eenvoudiger voor jou als applicatiebeheer

De maatregeltoets is gewoon onderdeel van de periodieke updates van GBI World. Voor elke organisatie. “Installeren is dus niet meer nodig,” zo vervolgt Arjan. “Het enige wat nog moet gebeuren is het configureren van deze component. Dat kun je als applicatiebeheerder gewoon zelf, via het reguliere applicatiebeheermenu van GBImaps. Je stelt deze component dan eenvoudig in voor de juiste viewer. Zodat de maatregeltoets wegen alleen beschikbaar is voor de wegbeheerder bijvoorbeeld, want een boombeheerder heeft hem niet nodig.”

“Eenvoudig zelf configureren én op maat maken”

Naast een aantal vaste componenten is de maatregeltoets ook vrij in te richten. Als applicatiebeheerder bepaal je zo zelf, samen met je collega wegbeheerder, welke kerngegevens van het wegvakonderdeel je wilt tonen. Hiermee richt je deze component in naar jouw wensen en maak je jouw GBI World op maat.”

Wil je meer informatie over de maatregeltoets wegen? De maatregeltoets wegen is standaard in GBI World voor elke organisatie beschikbaar. Op de GBI Servicedesk pagina vind je online handleidingen waarmee je eenvoudig zelf aan de slag kunt. Toch nog een vraag? Mail de GBI Servicedesk. Of bel even, telefoon 0513 63 44 44. Wij helpen je graag verder!