Feestelijke ingebruikname GBI World bij Havenbedrijf Twente

Port of Twente maakt al sinds dit voorjaar gebruik van GBI World om alle assets en objecten van het havenbedrijf te beheren. Met een taart werd de oplevering deze week alsnog gevierd, samen met beheerders van de betrokken gemeenten.

 width=

Samenwerking in de regio bij beheer van assets en civiele kunstwerken

In het Havenbedrijf Twente wordt onder de naam ‘Port of Twente‘ alle kracht van logistiek Twente gebundeld. De gemeenten Almelo, Enschede, Hengelo, Hof van Twente en Lochem hebben zich hierin verenigd om de sector te versterken, te verduurzamen en de Twentse economie te ondersteunen. Port of Twente is daarbij zowel havenbeheerder, als belangenvereniging, vestigingsloket, grondbedrijf én assetbeheerder. Bijna een derde van het goederenvervoer in Nederland vindt plaats via de binnenvaart. Dat vergt goed onderhouden vaarwegen en haveninfrastructuur; met kades, oevers, loswallen en andere civiele kunstwerken en goed toegankelijke wegen. In de regio Twente zijn maar liefst acht havens beschikbaar, evenals een XL businesspark met aangrenzend groengebied.

GBI World maakt alle objectgegevens voor iedereen toegankelijk

Güngör Arslan, accountmanager GBI bij Antea Group, vertelt: “Voor deze combinatie van taken en rollen had Port of Twente behoefte aan moderne, innovatieve en toekomstbestendige software voor de registratie van de assets en objecten. Vanwege de intergemeentelijke samenwerking was er behoefte aan een online beheersysteem; in de cloud – zodat zowel het havenbedrijf Port of Twente, als de betrokken gemeenten – goed inzicht hebben in de aard, omvang, ligging, status, kwaliteit en planning van de objecten. Want de assets en civiele kunstwerken van het havenbedrijf  zijn verspreid over de verschillende gemeenten in de regio. GBI World bleek prima te passen bij de behoeften van het havenbedrijf en de gemeenten.”

Van pilot naar productie

GBI World werd eerst als pilot ingericht en uitgebreid aan de tand gevoeld. Marwin van den Burg, projectleider GBI bij Antea Group vervolgt: “Dit voorjaar hebben we deze pilot-fase afgerond en is Port of Twente met GBI World naar live productie gegaan. Om dat moment te markeren wilden we graag met alle betrokkenen een feestelijk moment prikken. Afgelopen woensdag konden we dan eindelijk een moment vinden in ieders agenda en hebben we de oplevering alsnog met een taart gevierd.”

Güngör vult aan: “Komende tijd staat in het teken van het vergroten van het gebruik van de beschikbare GBI software en data. Het havenbedrijf  en de betroken gemeenten gaan hun afspraken over rolverdeling en samenwerking verder invullen. Dat is het voordeel van online werken in de cloud met GBI World. Verder gaan we de mogelijkheden van GBI World benutten om gegevens over de assets en kaartlagen uit te wisselen met de verschillende beheersystemen van de regiogemeenten. Dat kan gemakkelijk via diverse (open) standaarden die standaard binnen GBI World beschikbaar zijn. Zo kunnen gemeenten en havenbedrijf nog beter samenwerken aan het assetbeheer.”

Port of Twente en gemeenten Almelo, Enschede, Hengelo, Hof van Twente en Lochem, gefeliciteerd met GBI World!

 width=

Meer informatie

Neem contact op met GBI accountmanager Güngör Arslan of GBI projectleider Marwin van den Burg