GBI maakt Smart City mogelijk

 width=

Gemeenten verzamelen steeds meer data over de leefomgeving. Met een slimme en schaalbare koppeling zetten we grote hoeveelheden realtime data om in bruikbare informatie en inzichten voor de beheerder in GBI. Voor gemeente Dronten realiseerden we een realtime dataverbinding van gegevens uit sensoren in 2.600 slimme led-armaturen met GBI. Na een succesvolle test heeft de gemeente deze koppeling nu in productie genomen.

Data-gedreven werken voor inzicht in de openbare ruimte

Gemeenten staan voor grote uitdagingen in de leefomgeving. Zo moet de openbare ruimte veilig en gezond zijn, en tegelijkertijd zo efficiënt mogelijk beheerd worden. Het benutten van realtime data speelt hierin een sleutelrol. Hoe ziet een data-gedreven gemeente er in de praktijk uit? En wat zijn de voordelen voor gemeenten en hun inwoners? Antea Group en KPN hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten om de KPN Data Services Hub te gebruiken om grote hoeveelheden real-time omgevingsdata veilig te kunnen verwerken. Een belangrijke versnelling in het data-gedreven werken waar steeds meer overheden voor kiezen.

In dit artikel lees je over een succesvolle toepassing van realtime data-gedreven werken met behulp van GBI. Onlangs rondden we een pilot af waarin met verschillende sensoren in de openbare verlichting van Dronten. Door GBI te koppelen aan de KPN Data Services hub konden we grote hoeveelheden sensordata omzetten naar bruikbare informatie en inzichten voor de beheerder. Antea Group is het eerste advies- en ingenieursbureau dat via zo grote hoeveelheden data veilig kan inwinnen en ontsluiten voor klanten; een belangrijke versnelling in het data-gedreven werken voor gemeenten!

Realtime omgevingsdata verbinden met GBI

De rol van data in onze leefomgeving groeit. Zo gebruiken steeds meer gemeenten realtime omgevingsdata om hun doelen te bereiken. Denk aan gegevens over luchtkwaliteit, geluid, openbare verlichting, riolering of het gebruik van wegen. Dit biedt waardevolle input om betere plannen en begrotingen te maken. Data-gedreven werken resulteert daarnaast in beter onderbouwde keuzes, kostenbesparingen en accurate voorspellingen.

Dergelijke realtime data-analyse stelt gemeenten in staat om sneller te reageren op ontwikkelingen in de openbare ruimte. Gemeenten hebben de hiervoor benodigde data vaak al binnen handbereik hebben. Maar het is dan lastig om deze data uit de eigen organisatie en systemen te halen. Elke leverancier gebruikt namelijk zijn eigen systemen en die moeten met elkaar kunnen communiceren. Tot voor kort was dat technisch vrij complex. De KPN Data Services Hub faciliteert een veilige uitwisseling via een speciaal dataplatform. Zo wordt het mogelijk om databronnen te combineren en verrijken. Via het principe van GBIconnector zijn dergelijke gegevens zo in GBI eenduidig, veilig en gestandaardiseerd beschikbaar.

Sensordata in GBI ontsloten

Samen met de gemeente Dronten wordt de sensordata van de openbare verlichting, via de KPN Data Services Hub, ontsloten in GBI. De gegevens van openbare verlichting in GBI wordt verrijkt met extra datastromen afkomstig van 2.600 slimme Signify led-armaturen. Dankzij de koppeling zijn de actuele, betrouwbare data altijd realtime beschikbaar. Hiermee wordt veel foutgevoelig handwerk bespaart. Ook levert het inzicht op in het effect van dimregimes op energiebesparingen. Door de verbruiksdata ‘live’ op het dashboard te tonen kan de gemeentelijke lichtbeheerder de effecten van dimregimes op de energieafrekening in beeld brengen. Ook sensoren voor fijnstofmetingen zijn op deze manier gekoppeld en via een dashboard ontsloten. Dat bleek overigens een relatief eenvoudige toevoeging. Na een succesvolle test is de datakoppeling met GBI sinds begin 2021 in productie bij de gemeente.

Meer informatie:
Marien van Zwol
Projectmanager Data & Informatie

Lees meer op onze website:
Gemeenten datagedreven met KPN dataservices hub
of op de website van KPN