Terugblik GBIdag: The Future is Now!
Op 23 juni vond de GBIdag 2022 plaats. In de ochtend werden gebruikers van GBI beheersysteem door verschillende experts bijgepraat over de ontwikkelingen in beheer, nieuwe standaarden, veranderende opgaven in onze leefomgeving en een andere rol voor de beheerder.
Prachtig weer, mooie opkomst, leuke gesprekken, inspirerende sessies, leuke filmpjes en goede demo’s. Maar vooral: weer samen zijn met GBI gebruikers, bouwers, ontwikkelaars en de GVAG. Elkaar weer ontmoeten, fysiek op locatie. En geïnspireerd raken over de ontwikkelingen in de wereld van beheer. Kortom: wat fijn om weer een vertrouwde GBIdag gehad te hebben. Op deze pagina vind je informatie over de recente GBIdagen.
Bas Boonstra, productmanager GBI, lichtte toe dat deze ontwikkelingen ook noodzaakten tot een nieuwe én toekomstbestendige generatie beheersoftware. Een ontwikkeling die Antea Group met de bouw van GBI World enige tijd terug heeft ingezet. Met succes, want de uitrol en implementatie bij GBI gemeenten komt op stoom. Gebruikers zijn tevreden en bij met de performance, gebruiksgemak en tal van functionaliteiten. ‘s Middags werd het jubileumfeest van 70 jaar Antea Group gevierd. Daar sloten ook GBI gebruikers bij aan. Madurodam stroomde vol met honderden relaties uit het hele land die ‘Future Brain Sessies’ volgden over onderwerpen als GBI, data, duurzaamheid en innovatie.
GBI World; klaar voor de opgaven nu én de toekomst
Antea Group levert en ontwikkelt al meer dan 30 jaar beheersoftware. Bas Boonstra, productmanager GBI: ‘Meer dan 10 jaar geleden lanceerden we GBI 6. Destijds een revolutionaire combi van kaart en administratieve gegevens. Daar hebben we veel successen mee bereikt. Maar de wereld van nu en de opgaven waar we in de nabije toekomst voor staan vergden een doorontwikkeling van deze software.’
‘Beheerders hebben behoefte aan moderne, nieuwe en toekomstbestendige tooling om hun werk goed te kunnen vervullen. Beheersoftware die naadloos aansluit op de nieuwe standaarden, die het delen en samenwerken met partners in de keten gemakkelijker maakt, waarbij je plaats en locatie onafhankelijk kunt werken. Daarom ontwikkelden we GBI World; hét smart asset platform, voor management van de fysieke leefomgeving.’
Al meer dan 30 jaar, ook in de toekomst
Antea Group bouwt, levert en ontwikkelt al meer dan 30 jaar beheersoftware. Ooit begonnen als ‘beleidsmatige groen-kostenbeheersing’ heeft zich dat ontwikkelt tot GBI beheer-systeem. Bas Boonstra, productmanager GBI: “Meer dan 10 jaar geleden lanceerden we GBI 6. Destijds een revolutionaire combi van kaart en administratieve gegevens. Daar hebben we veel successen mee bereikt. Maar de wereld van nu en de opgaven waar we in de nabije toekomst voor staan vergden een doorontwikkeling van deze software. De rol van de beheerder verandert met opgaven als klimaat-adaptatie, energietransitie, verduurzaming, circulariteit, woning-bouw en natuurlijk de vervanging van verouderde assets en objecten. Vrijwel alle grote maatschappelijke opgaven moeten plaatsvinden in de bestaande leefomgeving. Waar de beheerder openbare ruimte een centrale rol speelt. Ook de wereld van data, standaarden en ICT veranderen: IMBOR, de Samenhangende Objecten Registatie (SOR) enzovoorts. De overheid stelt andere eisen, denk aan ‘common ground‘, met open source software en jouw data die onafhankelijk moet zijn van de applicatie.”
“Deze ontwikkelingen maken dat de oude oplossingen in de toekomst niet meer voldoen. Beheerders hebben behoefte aan moderne, nieuwe en toekomstbestendige tooling om hun werk goed te kunnen vervullen. Beheersoftware die naadloos aansluit op de nieuwe standaarden, die het delen en samenwerken met partners in de keten gemakkelijker maakt, waarbij je plaats en locatie onafhankelijk kunt werken.
Daarom ontwikkelden we GBI World; hét smart asset platform, voor management van de fysieke leefomgeving.”
“Beheersoftware die klaar is voor de toekomst”

Uitrol en roadmap GBI
Bas ging ook in op de roadmap van GBI: “De nieuwste release GBI World wordt nu uitgerold bij gemeenten. Tot volle tevredenheid. De transitie loopt vlot en soepel. Binnen enkele weken is jouw oude GBI inrichting en data overgezet en ben je snel aan de slag met de GBI World in de Cloud. Één-op-één en zonder dataverlies, gegarandeerd.”
“GBI World is voor iedereen beschikbaar!”
Bas vervolgt: De afgelopen tijd hebben we tal van functionaliteiten gerealiseerd en zijn de modules opgeleverd, live in productie en beschikbaar bij onze gebruikers. In deze releases hebben we veel verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de vorige GBI 6 generatie. Denk aan de rioolfuncties: met rioolkaart, styling en annotaties, riooltekenen en natuurlijk de rioolviewer voor inspecties. Of de GWSW.oroX export, een lange koesterde wens. Evenals een generieke export naar tal van bestandformaten. Handig! Het mooie is dat die functies voor elke GBI World gebruiker beschikbaar zijn. Standaard, zonder meerkosten! En de annotaties bijvoorbeeld hebben we zodanig slim opgezet dat ze ook voor andere assets bruikbaar zijn, denk aan spelen, of bomen waar dat ook erg handig kan zijn. Ook biedt het werken in de cloud veel voordelen en gebruiksgemak, daar hebben we al mooie use cases en workflows van gezien. Bijvoorbeeld om jouw informatie te delen met anderen in de keten, collega’s, aannemers, inspectiebedrijven of buitendienst.”
“De software wordt uiteraard voortdurend verder ontwikkeld en nóg beter gemaakt. Wat dat betreft staan we natuurlijk nooit stil. Het voordeel van werken met GBI World in de Cloud is dat we continuous delivery aanbieden. Zodat je altijd beschikt over de meeste actuele versie. Geen gedoe meer met tussentijds updates, of werken met oude versies. Een van de vele voordelen van GBI World. En de update naar GBI World? Die is voor iedereen beschikbaar, samen kijken we naar het best passende moment!”
Nieuwe standaarden
Harro Verhoeven van CROW ging vervolgens in op de ontwikkeling van nieuwe standaarden in de wereld van beheer openbare ruimte. Harro vertelde enthousiast over de nieuwe initiatieven ‘BORius‘ en ‘Core‘: “BORius staat voor Beheer Openbare Ruimte informatie en uitwissel standaarden. Het is bedoeld voor efficiëntere uitvoering door integraal (samen)werken in alle fases van het werk. Zodat informatie over assets eenduidig wordt vastgelegd en uitgewisseld of gedeeld. En door voorzieningen om data te delen kunnen we overdracht van gegevens in de keten tussen assetmanager en dienstverleners beter ondersteunen. Daarmee kunnen we beter en integraal werken.”

Daarnaast werken een aantal gemeenten aan de ontwikkeling van ‘CORE’, een centrale objecten registratie van assets in de openbare ruimte. “We merkten dat er ontzettend veel data verloren gaat in de levensduur van het object, van ontwerp naar beheer. Dat is jammer en kost veel tijd, geld en inspaning. Daarom richten gemeenten en partners als CROW, VNG en RIONED zich op de ontwikkeling van een centrale registratie.” Wat vraagt dit van bijvoorbeeld de GBI software van Antea Group, en andere softwareleveranciers? Harro geeft aan hoe belangrijk het is dat de software modern en toekomstbestendig is: “We gaan uit van een scheiding van data en applicaties. Beheerapplicaties moeten kunnen werken met datastandaarden en de principes van Linked Data kunnen toepassen in hun software. Leveranciers kunnen vanzelfsprekend overheden ondersteunen bij deze transitie.” Kortom de ontwikkeling van nieuwe standaarden maakt dat oude bestaande software oplossingen op termijn niet (meer) voldoen aan de eisen vandaag en (over)morgen.
“Beheersysteem moet klaar zijn voor de standaarden van morgen”

Circulair beheer
“We leven in interessante tijden,” zo begon Sander Lubberhuizen zijn presentatie. “Mooi om deelgenoot te zijn van alle transities die nu plaatsvinden in de openbare ruimte. Zodat je over een aantal jaren terug kunt kijken en kunt vertellen dat jij hebt bijgedragen aan de ontwikkelingen.” Sander ging in op de ambities, kansen en mogelijkheden van circulair beheer in de openbare ruimte. Sander lichtte de processen van assetmanagement en projectmatig werken toe.
Hij vertelde over zijn zoektocht naar het vinden van de juiste data voor het circulair maken van de leefomgeving. Het circulaire effect en de impact zijn het grootste vóóraan in de keten. Sander benadrukte het belang van goede en eenduidige data over de assets. Zodat je weet wat je hebt en grip krijgt op de grondstoffenstromen en daarmee kun ingrijpen, bijsturen en keuzes kunt maken. Maar hij vertelde ook hoe lastig het was om de juiste data in zijn (oude) GBI in te lezen. Waarmee het belang van goede standaarden en uitwisselformaten nogmaals benadrukt werd. Tot slot gaf hij nuttige tips om je eigen circulaire ambities te realiseren. “De tijd van pilots is voorbij. Zet je stip op de horizon en ga van start. Durf te experimenteren, begin klein, schaal op bij succes en zet circulariteit al vroeg in de procesfase op de ambitie.”
GBI Proeverij
Naast de lezingen en presentaties waren er ook ruime mogelijkheden om zelf de kracht van GBI World te ervaren. De experts van de GBI Servicedesk waren aanwezig om live demo’s te geven van de verschillende onderdelen, functionaliteiten en modules van GBI World. Van het gemakt van de centrale toegang tot alle applicaties in de GBIportal, samenwerken in de cloud, tot de performance en het gebruiksgemak van GBImaps. Met bijvoorbeeld de rioolkaart, rioolviewer en styling in GBImaps tot het tonen van schouwresultaten en de koppeling met Apptimize platform. Van de kracht en het gemak van de GBIappsbank en handig kennis bewerken in de GBIappsbank. Van de data-integratie, import en exportmogelijkheden in GBIconnector tot de dashboards van GBIinsights.
Ook werd al een sneak preview getoond van de gloednieuwe mogelijkheden van de ‘formulieren editor’. Daarmee brengen we het applicatiebeheer naar voren, dichter bij de eindgebruiker. Gemeentelijke applicatiebeheerders kunnen hiermee zelf heel intuïtief en visueel hun formulieren (‘paspoorten’ in de vorige versie) op maat samenstellen. En ook domeinwaarden en attributen zijn inzichtelijk en visueel samengebracht en te beheren. Een aanzienlijke verbetering ten opzichte van vorige GBI versies.
Naast de vele live demo’s toonden diverse filmpjes de kracht en mogelijkheden van GBI World. Echt een smart asset platform.
“De kracht van GBI World”
Verbinden met GBI World
Marien van Zwol van Antea Group en Erik Meerburg van B3Partners sloten de ochtend af met een presentatie en live demo over verbinden met GBI World. Marien benadrukte de kracht van de uitgangspunten van Common Ground bij de realisatie van GBI World: uniformering van gegevens, een gemeenschappelijke integratielaag waarbij de data in de bron blijven en veilige data uitwisseling via API’s. Erik Meerburg liet als GIS enthousiasteling vervolgens zien hoe dat werkt in de praktijk: data van buiten benutten in de kaartapplicatie van GBI World: GBImaps. Zowel open data (zoals vanuit PDOK), als gesloten data kan vanuit GeoServer eenvoudig gepresenteerd worden in GBImaps. Omgekeerd kun je ook heel eenvoudig data vanuit de GBI World database ontsluiten naar bijvoorbeeld QGIS. Mits je toestemming hebt gekregen van de eigenaar van de data, met de juiste autorisatie uiteraard. Want je blijft ook met GBI World te allen tijde eigenaar van jouw data.

“Veilige uitwisseling van data,
van en naar GBI”
GBI Award
Na de lunch vond de GVAG jaarvergadering plaats. Waarna de GBI Award werd uitgereikt door Linda Hof van de GVAG. Op ludieke wijze nam ze ons mee in de verborgen aanwijzingen voor de winnaar van dit jaar.
Patrick Zwerink van de gemeente Hengelo mocht de trofee dit jaar mee naar huis nemen. De GVAG sprak lovende woorden uit de de inzet van Patrick voor de GVAG, actieve inbreng en deelname aan themagroepen, verbetervoorstellen voor IMBOR en ook zijn deelname aan de nieuwe GVAG kerngroep.

“Hengelo van harte gefeliciteerd met deze GBI Award!”
Future Brain Sessies
‘s Middags sloten de meeste GBIdag bezoekers aan bij het jubileumevent vanwege 70 jaar Antea Group. In verschillende Future Brain Sessies gingen de deelnemers aan de slag over innovatie, duurzaamheid en andere thema’s. Zoals het sturen op beleving (van space naar place), vervangingsopgave, GBI smart asset platform, drones, snelkooksessie ontwerp je eigen app, ReSource voor circulair materiaalgebruik, algoritmes voor beeldherkenning en nog veel meer. Met meer dan 500 bezoekers, was het een prachtige opkomst. Trendwatcher Adjiedj Bakas en kunstenaar Daan Roosegaarde namen ons op het hoofdpodium mee in hun zienswijze op de toekomstige ontwikkelingen. In de prachtige warme zomermiddag bleven veel klanten nog lang bij de netwerkborrel napraten. We kijken terug op een zeer geslaagde dag.
Meer info
Wil je de sheets van een van de plenaire sessies nog eens teruglezen, of benieuwd naar de resultaten van de Future Brain Sessies? Neem dan contact op met een van onze accountmanagers via de e-mail.