Klagen Loon Echt Absoluut Niet

 width=

Op de GBIdag nam Peter Smith, zwerfafvalfilosoof en -kunstenaar ons mee in zijn denkwereld. Hij vertelde hoe zijn kijk op de problemen in de wereld, en met name het afvalprobleem, richting en doel kreeg door een burenruzie. Met zijn stichting KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) maakt hij duidelijk dat zwerfafval weliswaar een groot – maar wel degelijk ook een oplosbaar – milieuprobleem is.

Zwerfafval bestaat voor een groot deel uit kauwgom en peuken. Dit noemen we fijn zwerfafval. Het grotere zwerfafval bestaat vooral uit verpakkingsmateriaal. Vaak van snoep, drinken en afhaalketens. Als we daar het papier, glas en blik uitfilteren, bestaat 80% van het grof zwerfafval uit kunststof.

Dat kunststof wordt nauwelijks afgebroken, maar versnippert in steeds kleinere brokjes. Het belandt uiteindelijk in de plastic soep in onze zeeën en oceanen. En, dus in de magen van vogels, vissen en zeezoogdieren. Peter Smith wil ons met zijn stichting KLEAN wijzen op de dingen waarmee wij zelf – eenvoudig – het verschil kunnen maken.

Lees hier het volledige artikel Klagen Loont Echt Absoluut Niet uit GBI magazine nummer 19.