Ga naar de inhoud
  • GBI World
  • Actueel
  • Wie zijn wij?
  • GBI Academy
  • GBIdag
  • GVAG
  • GBI Servicedesk
  • FAQ
Menu
  • GBI World
  • Actueel
  • Wie zijn wij?
  • GBI Academy
  • GBIdag
  • GVAG
  • GBI Servicedesk
  • FAQ
Search
Close

Roadmap

In de roadmap zie je de ontwikkelingen van 2020 en 2021 in één oogopslag. De eerste release van GBI, met de nieuwe grafische motor en de open source database, rollen wij uit vanaf 1 januari 2021. Jouw waardevolle beheerdata gaan dan één-op-één en ongewijzigd mee! Klik op één van de iconen of beweeg je muis over de ‘roadmap’ voor extra informatie.

1
2
3
4
5
1

Q1 2020
Architectuur basis van GBI

  • Open source, PostgreSQL, webbased & API’s
2

Q2 t/m Q3 2020
GBImaps

  • Kaart­functies
  • Paspoorten & bewerken
  • Lijstoverzichten & selecties
3

Q2 t/m Q3 2020
GBIconnector

  • Pragmatisch Koppelvlak ‘Plus’
  • Export functionaliteit GWSW.orox
  • Import/export: SUF-WEG & RibX
4

Q2 t/m Q3 2020
IMBOR

  • Raadplegen
5

Q2 t/m Q3 2020
GBIappsbank & GBIkennisbank

  • Wegen CROW keurmerk
  • Riolering conform RIONED kennisbank
  • Riolering eigen maatregelpakket kwalitatief
6

Q3 2020
In overleg start implementatie plan per gemeente.

7

Q4 2020
GBImaps

  • Pre-productie
8

Q4 2020
GBIappsbank & GBIkennisbank

  • Cloud
  • Aansluiting op PostgreSQL
  • Nieuwe interface
9

Q4 2020
GBIconnector

  • StUF-Geo IMGeo
10

1 JANUARI 2021
GBImaps

  • Nieuwe motor GBI 6
11

1 JANUARI 2021
GBIappsbank & GBIkennisbank

  • Webversie in cloud
12

Q1 t/m Q2 2021
GBImaps

  • Release beheerfunctie
13

Q1 t/m Q2 2021
GBIappsbank & GBIkennisbank

  • Flexibeler rekenen (oa. IMBOR)
14

Q1 t/m Q2 2021
GBIconnector

  • import/export GWSW.orox
15

Q1 t/m Q2 2021
IMBOR

  • bewerken
16

Q4 2021
GBImaps

  • GBI 6 release najaar 2021
F
Iedere gebruiker zijn eigen specifieke taak

GBIappsbank

A. GBIappsbank
Eén van de pijlers onder GBI 6 is al jarenlang de sterke combinatie van de GBIappsbank met de GBIkennisbank. In de GBIappsbank vind je onovertroffen rekenfuncties voor het opstellen van begrotingen, meerjarenplanningen en onderhoudsplannen. Zowel kwalitatieve doorrekeningen op basis van inspecties als life-cycle-costing op basis van periodieke intervallen en levensduren. Deze rekenmotor onder GBI houden we voortdurend up-to-date met onze beheerexpertise.

De huidige versie van de GBIappsbank kreeg in 2020 weer een inhoudelijke update. Dat gebeurde onder andere om te kunnen werken conform de nieuwe CROW Wegbeheersystematiek. We blijven daarmee uiteraard voldoen aan het CROW-keurmerk wegbeheer. Daarnaast krijgt de GBIappsbank een update naar een nieuwe en frisse gebruikersinterface op basis van webtechnologie en ‘cloud’, met veel aandacht voor de ‘look and feel’ en toegankelijkheid via verschillende platformen en apparaten. De inhoud van de apps blijft natuurlijk ongewijzigd.

Verder brengen we in 2021 meer flexibiliteit in de GBIappsbank in. Ook breiden we het aantal assets uit waarvoor de rekenfuncties beschikbaar zijn. De GBIappsbank maken we ook geschikt om te rekenen op het datamodel van IMBOR.

Terug naar de Roadmap
Werken met de actuele assets in de openbare ruimte

GBImaps

B. GBImaps
GBImaps is de opvolger van GBIdesktop en GBIonline. GBImaps wordt dé nieuwe grafische applicatie van GBI 6. Via deze applicatie kun je jouw objecten of assets via de kaart raadplegen, analyseren en presenteren. Ook is de applicatie geschikt voor gegevensbeheer: je kunt er nieuwe objecten mee opvoeren, gegevens in muteren en objecten verwijderen. Verwijderde objecten worden automatisch in de historie opgeslagen.

GBImaps is webbased en werkt standaard in de ‘cloud’. De performance is sterk verbeterd ten opzichte van het oude GBIonline. We geven deze ‘GIS’-applicatie vorm in een frisse, moderne en toekomstbestendige interface. Ook bekeken we de wirwar aan huidige functionaliteiten en add-ons kritisch. De juiste functionaliteiten zijn nu op de juiste plek ondergebracht. Import en export van gegevens verloopt nu bijvoorbeeld via GBIconnector en is daarmee niet langer afhankelijk van je grafische applicatie. Slimmer, logischer, beter geborgd en toekomstbestendig. 

GBImaps richt zich op de essentiële onderdelen van een grafische applicatie voor beheer van je assets. De onderliggende ICT-architectuur baseren we op nieuwe standaarden, zoals open source en common ground. Voor de bouw van GBImaps werken we samen met een gerenommeerde nieuwe bouwpartner.
Je bestaande GBI 6paspoorten worden eenvoudig geïmporteerd in GBImaps. Zo kun je GBImaps gebruiken om jouw gegevens te raadplegen en te muteren, met dezelfde functionaliteit in de eerdere GBI 6-versie. Dus ook met domeinlijsten en koppellijsten.
En je waardevolle beheerdata? Die gaan ongewijzigd en één-op-één mee.
Met GBImaps beschik je over een snelle, gebruiksvriendelijke grafische motor onder GBI 6 die klaar is voor de toekomst. GBImaps is hiermee de logische en innovatieve toekomstbestendige opvolger van GBIdesktop én GBIonline. 

Terug naar de Roadmap
Actuele, betrouwbare en complete areaalgegevens

GBIconnector

C. GBIconnector
Actuele, betrouwbare en complete areaalgegevens vormen de absolute basis voor het beheer van je assets. Daarom ontwikkelden we de GBIconnector: de toekomstbestendige manier van generieke data-integratie met GBI. GBIconnector is gebaseerd op het principe van common ground. We sluiten zoveel mogelijk aan op landelijke standaarden. Zijn er (nog) geen landelijke standaarden, dan ontwikkelen we onze eigen Antea Group-standaarden, in overleg met de GVAG. 

GBIconnector is toekomstbestendig. De modules werken zowel op de huidige als de nieuwe releases van de GBI 6-software. Een belangrijke procesverbetering is dat we de bijbehorende techniek onafhankelijk maken van de andere onderdelen van GBI. Zo loopt import of export van gegevens niet meer via de grafische applicatie, maar direct via je database. Hiermee realiseren we een hoge mate van flexibiliteit. Ook hiermee werken we aan common ground. 

GBIconnector omvat bijvoorbeeld een module voor tweerichtingsverkeer data-uitwisseling tussen BGT-BOR, conform de landelijke StUF-Geo IMGeo-standaard. Naast deze standaard blijven we ook het Pragmatisch Koppelvlak aanbieden. Dit biedt eenrichtingsverkeer voor gegevensuitwisseling van BGT naar BOR. Ook hier realiseren we een toekomstbestendige versie van de 

Terug naar de Roadmap
De nieuwe standaard in de beheerwereld

IMBOR

D. IMBOR
Nieuwe standaarden als IMBOR doen hun intrede in de beheerwereld. Met GBI 6 kun je overstappen op IMBOR in het tempo dat bij jou past.
Wil je ervaring opdoen met IMBOR? Dat kan in GBI 6 al eenvoudig met de module IMBOR-publiceren. Daarmee kun je jouw beheerdata nu toewerken naar IMBOR en ontsluiten (raadplegen) met paspoorten conform IMBOR. Je behoudt daarbij je huidige datastructuur, indeling en woordenboek.

Niet elke gemeente wil overstappen op IMBOR. IMBOR heeft immers flinke gevolgen voor de wijze van dataregistratie, maar ook voor jouw werkprocessen, lopende bestekken en rekentools. Wij adviseren je graag over de aanpak.  
GBI is vanaf begin 2021 volledig klaar voor bewerken en muteren conform IMBOR; met woordenboek, paspoorten en transformatie naar de hiervoor benodigde relationele database. 
Ook de GBIappsbank en de GBIkennisbank sluiten hierop aan. 

Terug naar de Roadmap
Onmisbare beheerinformatie én kennis en ervaring altijd beschikbaar

GBIkennisbank

E. GBIkennisbank
Belangrijk bij het rekenen, plannen en begroten met GBI 6 is dat je beschikt over een standaardset van geborgde en onderbouwde maatregelen en kosten, zodat je er opnieuw gebruik van kunt maken. Hiervoor hebben we onze jarenlange beheerexpertise vastgelegd in de GBIkennisbank. Je vindt er naast maatregelen, prijzen en tarieven ook beheerstrategieën voor vrijwel alle assets. De GBIkennisbank houden we up-to-date met onze beheerexpertise en periodieke indexering van prijzen.

Naast enkele inhoudelijke updates, zoals het afstemmen van de kennislijst voor riolering op de kennisbank van RIONED, vindt er ook een update plaats in de GBIkennisbank naar de nieuwe gebruikersinterface op basis van webtechnologie en ‘cloud’.

Voor een soepele implementatie van IMBOR breiden we de GBIkennisbank in 2021 uit. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat je met jouw assetinformatie, die je conform IMBOR wilt vastleggen, kunt rekenen in de GBIappsbank.

Daardoor kan jouw assetinformatie, die conform IMBOR wordt geregistreerd, hiermee ook rekenen. 

Terug naar de Roadmap
Met GBI 6 gaan we naar de ‘cloud’

GBIcloud

F. GBI in de ‘cloud’
Moderne software wordt steeds meer aangeboden in de ‘cloud’. Ook met GBI 6 gaan we naar de ‘cloud’. GBImaps is standaard webbased en de onderliggende open source-database is eenvoudig in de ‘cloud’ te plaatsen. De GBIappsbank en GBIkennisbank kunnen ook in deze ‘cloud’ draaien. Dat zorgt voor een sterk verminderde ICT-footprint van GBI.

GBI kan ‘on-premise’ in de eigen cloud-omgeving worden geïntegreerd. Ook kan Antea Group de hosting van GBI, als aanvullende dienstverlening, op een veilige manier verzorgen.
Alle informatie over de objecten in GBI 6 ligt vast in de GBIobjecten-database. Je kunt in de nieuwe release gebruikmaken van een open source-database: met PostgreSQL in plaats van Oracle gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Het is een toekomstbestendige database, met diverse ‘business rules’. Hiermee voegen we intelligentie en rekenregels toe op de juiste plek, direct in de database zelf, in plaats van omslachtig in een grafische tool.

De database integreren we naadloos met het datamodel. Hier vind je informatiestandaarden en het gegevenswoordenboek GBI. Dit maakt het ook mogelijk om een relationeel datamodel, zoals IMBOR, écht te implementeren.

En je waardevolle beheerdata? Geen zorgen. Al je bestaande data gaan één-op-één en ongewijzigd mee.

Terug naar de Roadmap

Experts aan het woord

“Als ‘fan van beheer’ zet ik mijn jarenlange beheerervaring in voor een optimaal GBI. Je kunt mij altijd bellen over benchmarken van beheerprestaties.”

Marc de Jong

Expert assetbeheer en strategisch adviseur GBI

‘Verbinden is een sleutelwoord voor optimaal beheer van de openbare ruimte. Met API’s zorgen we voor slimme en toekomstbestendige verbindingen.’

Adri Wiersma

Senior Adviseur GBI

“De GVAG is de onafhankelijke belangenbehartiger van GBI software gebruikers. Bouw mee aan een nóg beter GBI en meld je bij mij aan voor deelname aan één van de GVAG expertgroepen.”

Linda Hof

Communicatieadviseur GVAG

“Ik borg de integratie van onze beheerexpertise in de GBIkennisbank, bewaak de werking van de GBIapps en welke data en informatie daarvoor nodig zijn.”

Arjan Wagemakers

Senior adviseur beheer & productowner

“Ik ben fan van beheer! Mijn ambitie is om met GBI het beste beheersysteem voor gemeenten te bieden.”

Bas Boonstra

Productmanager GBI

“Met GBIconnector verzorgen we alle data-integratie binnen GBI en van GBI met de omgeving. Toekomstbestendig en geborgd.”

Marien van Zwol

Adviesgroepmanager GBI

“Vanuit mijn vorige werk heb ik een ruime ervaring op het gebied van data, informatie en beheersystemen. Ik stem graag met je af wat het beste past in jouw situatie.”

Güngör Arslan

Accountmanager GBI

“Het is goed om te zien dat er zoveel actieve leden zijn die zich inzetten voor goede beheersoftware waarmee gemeenten sturen op hun assets voor een leefbare openbare ruimte.”

John Joosten

Burgemeester gemeente Dinkelland en voorzitter GVAG

“Als GVAG bestuur zijn we zeer te spreken over de roadmap en doorontwikkeling van GBI. Als vereniging staan wij voor de belangen van onze GBI gebruikers, nu én in de toekomst. Antea Group biedt continuïteit voor de GBI gebruikers en perspectief voor de toekomst.”

Berto Smit

Teammanager afval en reiniging, accommodatiebeheer, openbare ruimte en loco-gemeentesecretaris gemeente Dronten - Bestuursadviseur GVAG

‘Het is gaaf om iets te mogen ontwikkelen wat niet eerder bedacht is. Het is leuk om uit code iets te creëren waarmee een GBI gebruiker vervolgens gaat werken.’

Jasper Boele

Software developer bij GBI
Vorige
Volgende
Benieuwd naar de kansen en mogelijkheden van de nieuwe releases van GBI World voor jouw situatie?

Neem even contact op. We komen graag persoonlijk (online) bij je langs voor een demo, toelichting of meer informatie!

© 2020 GBIbeheersysteem. All rights reserved.
 
Linkedin
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}