Doe dit zeker, maar wel vanuit een planmatige aanpak. De ‘winkel blijft immers open’. Onderstaand stappenplan geeft op hoofdlijnen de route aan die u kunt volgen voor de implementatie van IMBOR. Niet elke organisatie heeft hetzelfde vertrekpunt en eindbestemming, waardoor de exacte invulling maatwerk blijft.
1. De voorbereiding
Zorg ervoor dat u voldoende informatie vergaart en kennis opdoet over datagedreven werken en wat IMBOR hierin kan betekenen. Leg niet alleen de focus op de eigen beheerdata, kijk ook naar de aansluitende keten in de informatievoorziening, zoals de uitwisseling met aannemers, lopende bestekken en processen in het kader van geautomatiseerde dataverrijking. Ga vervolgens aan de slag met een implementatieplan. Als er in de organisatie al een bredere i-visie of ontwikkelplan voor datagedreven werken bestaat, sluit hier dan op aan. Baken dit deel wel af en benoem kleine stappen. Neem in het plan ook zaken als draagvlak, capaciteit en budget mee.
2. Conversie van data
De eerste stap hierin is het ‘mappen’ van bestaande beheerdata naar IMBOR. Focus in eerste instantie op de meest essentiële gegevens en het ‘laaghangend fruit’. Dus, wat kan één op één over. In deze stap ligt ook een kans om je data op te schonen. Welke data hield u in het verleden bij, maar is binnen uw huidige werkwijze overbodig? Een conversietool kan helpen om de ‘gemapte’ data om te zetten naar IMBOR, zonder dat huidige werkprocessen stopgezet hoeven te worden. Zo kunt u meerdere proefconversies doen en alle uitval eerst oplossen.
3. Publiceer IMBOR-data binnen de organisatie.
Deze stap helpt om ervaring op te doen met IMBOR en de laatste uitval verder weg te werken. U krijgt hierdoor de taal sneller onder de knie en dit helpt om de taalbarrière binnen uw organisatie te breken. Door te publiceren kunt u ook de impact van de overgang op IMBOR op de aansluitende keten in de informatievoorziening beter in beeld krijgen.
4. IMBOR bewerken
Is alle uitval weggewerkt en zijn alle datakoppelingen zijn aangepast? Zet dan de knop pas om. U kunt dan met een gerust hard data gaan bewerken conform IMBOR en deze data gebruiken bij het uitvoeren van uw beheertaken, zoals het opstellen van een planning en begroting, het uitwisselen van inspectiegegevens of het vullen van besteks-hoeveelheden.