Terugblik GBIdag 2023

Op 12 oktober vond de jaarlijkse GBIdag plaats. Ditmaal in de Zwitsalhal in Apeldoorn. De dag stond in het teken van innovaties in het smart asset platform en praktisch toepassen van GBI World. Gebruikers reageerden enthousiast over de gerealiseerde innovaties; zoals het schouwen van beeldkwaliteit, de interactieve dashboards, een materialenpaspoort met grondstoffenstroom, of het inlezen van CAD-tekeningen: “Complimenten voor de snelheid waarmee jullie nieuwe functies ontwikkeld hebben. Het schouwen werkt handig en ziet er écht goed uit!” Ook de fraaie en interactieve dashboards oogstten veel lof: “Dit brengt beheer naar een ander niveau.”

Stokje overgedragen

Dagvoorzitter Bas Boonstra opende de bijeenkomst. Een bijzonder moment, want Bas droeg het stokje – letterlijk – over aan Marien van Zwol. De transitie naar GBI World is gemaakt en het smart asset platform staat als een huis. Marien van Zwol, al jarenlang betrokken bij de ontwikkeling van GBI, data en standaarden, is sinds begin dit jaar manager van de adviesgroep GBI. Daarmee is hij nu verantwoordelijk voor de adviesgroep GBI.

Bas Boonstra draagt het stokje over aan Marien van Zwol

Marien blikte terug op de ontwikkelingen van afgelopen jaar. Bijvoorbeeld met de uitrol en implementatie van GBI World bij jullie als gebruikers. “Afgelopen jaar hebben we GBI World gemiddeld elke 2-3 weken bij een organisatie uitgerold,” zo vertelde Marien. “Daarnaast zijn we succesvol met tenders en aanbestedingen.”

“Als gebruiker heb je gemerkt dat de GBI Servicedesk verder is geprofessionaliseerd. Maar ook inhoudelijk hebben we volop ontwikkeld. Soms wat minder zichtbaar ‘aan de achterkant’; met API’s, met single sign-on én met de implementatie van het Microsoft Azure platform.”

“Ook hebben we grote stappen gezet met GBIcore, de centrale objectenregistratie gedurende de hele levensduur van het object, ín GBI. We hebben het buiten werken met GBI World verder flink aangepakt en ook de dashboards van GBIinsights zijn gereed. In de themasessies van de GBIdag laten we je zien wat er ontwikkeld is en ervaar je zelf wat dit voor jou als GBI gebruiker voor voordelen biedt.”

Roadmap en productontwikkeling

Arjan Wagemakers is productowner GBI World. Hij vertelde over de roadmap en de plannen voor komend jaar. Zo wordt in 2024 de nieuwe versie van de kaartapplicatie GBImaps uitgerold. Evenals een nieuwe versie van de GBIappsbank en GBIkennisbank. 

“Een van de speerpunten voor 2024,” zo vertelde Arjan, “is om jouw werkprocessen als GBI gebruiker nóg beter te ondersteunen met GBI World: binnen-buiten-binnen. De techniek is klaar, we richten ons nu op het inrichten van werkprocessen. Zoals het schouwen, de beeldkwaliteitsmetingen een mooi voorbeeld van deze sopele ondersteuning tussen binnen-buiten-binnen.” Ook de dashboards van GBIinsights komen begin 2024 voor elke GBI World gebruiker beschikbaar.

Arjan Wagemakers, productowner GBI World, vertelde over de plannen voor komend jaar

Een ander thema is de versterking van de gebruikerscommunity. Samen met de gebruikers en gebruikersvereniging pakken we nieuwe gebruikerswensen op en gaan we aan de slag met verdere integratie van het smart asset platform GBI World. Berto Smit van de gebruikersvereniging GVAG vertelde over het ledenonderzoek en de ervaringen met het waarderend evalueren. In regiobijeenkomsten delen GBI gebruikers hun ervaringen over de implementatie van het beheersysteem. Komende tijd staan er nog enkele bijeenkomsten op de rol. Op die manier, en ook via expertgroepen, komen er waardevolle tips en suggesties voor voortdurende doorontwikkeling van GBI.

Themasessies

In een viertal rondes maakten de deelnemers kennis met de verschillende innovaties van GBI World en gingen ze in gesprek met de GVAG:

Keten van objectinformatie

Adri Wiersma vertelde over de keten van objectinformatie en de wens voor een centrale objectenregistratie gedurende de gehele levensduur. In GBI World sluiten we aan op geldende standaarden zoals IMBOR en GWSW. Maar andere standaarden, zoals CORE en BORIUS, zijn nog in ontwikkeling. In GBI World bieden we daar nu al praktische oplossingen voor.

Adri liet bijvoorbeeld heel concreet zien hoe je nú al een CAD-ontwerptekening (ook wanneer die nog niet aan de NLCS voldoet) toch kunt inlezen in GBI World. Om daarmee objectinformatie over te nemen, zowel in de database, als in de kaart.

En het materialenpaspoort in GBI World geeft inzicht in de vrijkomende materialen en de grondstoffenstromen bij sloop en vervanging aan het einde van de levensduur. Dat maakt circulair werken mogelijk.

Buiten werken met GBI World: schouwmodule

Arjan Wagemakers liet zien hoe GBI World het juiste gereedschap is voor veel werkprocessen van beheerders. Met een naadloze werking binnen-buiten-binnen. GBI World biedt slimme oplossingen voor de werkprocessen rondom inspecteren. Bijvoorbeeld voor het schouwen op beeldkwaliteit:

  • Binnen wordt de inspectie of meetronde(s) voorbereid en klaargezet. Dat regelt de applicatiebeheerder met de GBItoolbox;
  • Buiten voert de inspecteur zijn schouw uit. Met GBImaps en alle beeldmeetlatten, formulieren en locaties op de tablet. In één handige omgeving en workflow;
  • En weer binnen analyseert en rapporteert de  beheerder de resultaten van de schouw of inspectie. Via de kaart van GBImaps, óf met de handige dashboards van GBIinsights.

Interactieve dashboards GBIinsights

Marc de Jong nam de aanwezigen mee in de nieuwe dashboards van GBIinsights. Met Max Verstappen als voorbeeld vertelde hij over datagedreven werken bij beheer openbare ruimte.  

Marc liet zien welke rapportage- en presentatiemogelijkheden je allemaal krijgt in GBI World. Van individuele objectrapportages voor bijvoorbeeld een logboek van bomen of speeltoestellen. Tot interactieve dashboards van de assets in je beheersysteem.

Daarmee ontstaat een hele nieuwe reeks aan mogelijkheden om jouw GBI data eenvoudiger te ontsluiten en presenteren. Gemakkelijk toegankelijk, interactief, visueel aantrekkelijk en razendsnel. Zonder dat je expert hoeft te zijn in query’s of GIS-functionaliteiten. Dat leverde veel positieve reacties op. Marc verzamelde bij de aanwezigen veel feedback voor de dashboards die nu worden gefinetuned.

Kijkje in de keuken van de ontwikkeling van GBI

Maar hoe bouwen we dan die software en hoe komen jouw wensen op de bouwplanning? Frank Leijssenaar en Linda Hof van GVAG gaven een kijkje in de keuken van de ontwikkeling van GBI.

Hoe werkt dat nu achter de schermen bij de GBI Servicedesk? Wist je dat je alle artikelen en functies eenvoudig zelf op de Zendeskpagina kunt opzoeken? Ook vertelden ze over het ontwikkelproces in sprints volgens de SCRUM aanpak. En keken we live mee in de DevOps omgeving van GBI.

Enthousiaste gebruikers

“Ik ben echt enthousiast over de dashboards die vandaag getoond zijn,” aldus Berto Smit van de Gebruikersvereniging GVAG, in zijn wrap-up van de dag: “Met inzicht op het juiste moment en het goede abstractieniveau, halen we veel meer rendement uit een beheersysteem als GBI. Daarmee maken we concreet en tastbaar wat beheer bijdraagt aan de maatschappelijke opgaven in de leefomgeving. Dit tilt beheer echt naar een ander niveau.”

Dit tilt beheer naar een ander niveau

Berto Smit – Bestuursadviseur gebruikersvereniging GVAG

Fraaie dashboards, wow. Hier zit mijn teammanager echt op te wachten!

GBI Gebruiker

Complimenten voor Antea Group. Het schouwen ziet er echt goed uit!

John Peeters – Maasgouw

Echt handig zo’n CAD tekening inlezen in GBImaps! Dat is een lang gekoesterde wens

GBI Gebruiker

Ook andere GBI gebruikers reageerden enthousiast en positief op de vele nieuwe ontwikkelingen. Het inlezen en overnemen van CAD-tekeningen van ontwerp biedt veel gebruiksgemak in de dagelijkse beheerpraktijk. En ook de schouwoplossing van GBI World oogstte veel lof: “Complimenten dat Antea Group dit in zo’n korte tijd heeft gerealiseerd. Het schouwen met GBI World ziet er écht goed uit!”

Meer informatie of toepassing in jouw situatie?

Neem contact op met accountmanager Güngör Arslan voor een demo.

Bekijk de aftermovie