In GBI World gebruiken we API’s om te verbinden met data en applicaties van derden. Een API maakt het mogelijk dat twee verschillende systemen met elkaar kunnen ‘praten’ om op een veilige wijze gegevens uit te wisselen. In GBI World zijn een groot aantal API-koppelingen beschikbaar. Dat maakt het mogelijk data die in externe applicaties staat (zoals riolering, spelen, bomen enzovoorts) te gebruiken in jouw GBI World beheersysteem. En natuurlijk ook omgekeerd, GBI API’s om jouw beheerdata in andere tooling te kunnen gebruiken: van QGIS tot dashboard, viewers en meer.
De mogelijkheden en API koppelingen zijn vrijwel eindeloos. Zo is GBI World echt een smart asset platform! Gebruikers reageerden dan ook enthousiast over de mogelijkheden.
- Hiernaast ⇒ zie je in één minuut de nu al beschikbare koppelingen;
- Onderaan dit bericht ⇓ kun je het hele webinar terugkijken.
In dit artikel zoomen we hier verder op in en lichten we toe wat je kunt met deze API-koppelingen van GBI World. Met deze flitssessie ben je in een half uurtje helemaal bijgepraat over de mogelijkheden met GBI World.
Vragen van GBI gebruikers
Hoe werkt dat dan precies met API’s in GBI World? En wat kan ik daarmee? Daarover ging de GBI flitssessie van 13 april. Frank Leijssenaar, projectmanager GBI, was ditmaal gastheer van de goed bezochte online sessie. Als eerste liet hij Linda Hof van de GVAG en Adri Wiersma aan het woord over vragen die er zoal leven bij GBI gebruikers over koppelingen en verbindingen met GBI. De GVAG-expertgroep Verbinden heeft zich daar uitvoerig mee bezig gehouden. Adri ging in op de nodige vragen en antwoorden. Op de GVAG website lees je hier meer over.
Daarna ging Adri in op hoe dat nou praktisch werkt met API’s en koppelingen in GBI World. Traditioneel breng je gegevens naar jouw GBI beheersysteem via import/export functies, door het inlezen van shapes, DXF of Excel bestanden, of via VPN-verbindingen. Vaak wat omslachtig, soms ook gewoon erg complex. En je werkt altijd met verouderde informatie. GBI World sluit aan bij het ‘Common Ground’ principe, waarbij je informatie direct bij de bron ophaalt. API-koppelingen maken dat mogelijk. Je kun zo’n API zien als een ‘stekker-stopcontact’ verbinding tussen twee softwareapplicaties. Op een veilige, geautoriseerde, geborgde en gestandaardiseerde wijze. Adri liet zien dat er in GBI World verschillende API koppelingen beschikbaar zijn:
1. Van externe applicaties naar GBI World
Je wilt alle informatie over jouw assets en objecten in GBI World beschikbaar hebben voor integraal beheer en integraal inzicht. Maar het komt regelmatig voor dat gegevens over jouw assets in een niche-pakket bijgehouden worden. Dan is het wenselijk om die data structureel náár GBI toe te brengen.
Bijvoorbeeld bij openbare verlichting. Je wilt graag dat de aannemer zelf de gegevens bijhoudt over de masten, armaturen en lampen voor zijn besteksadministratie, voor de registratie van uitgevoerd onderhoud, voor de afhandeling van meldingen en storingen enzovoorts. Daar is de software van de aannemer specifiek op ingericht. Maar het zijn jóuw lichtmasten. Dus je wilt als beheerder grip hebben op de data van jouw openbare verlichting. En je wilt deze data ook breder beschikbaar hebben in de organisatie. Voor inzicht de ligging, omvang, toestand en kwaliteit van jouw assets. Voor beheer en beleid. Voor integraal afstemmen, voor berekeningen en noem maar op.
“Eenvoudig data naar GBI toe”
Daarom hebben we verschillende API-koppelingen ontwikkeld waarbij de data vanuit externe pakketten naar GBI toe gebracht wordt. Naast het voorbeeld van openbare verlichting kun je denken aan spelen, bomen of andere objecten waarbij aannemers of inspectiebedrijven vaak specifieke gegevens bijhouden van jouw assets. Via de API-koppeling met Kikker bijvoorbeeld kun je de gegevens over jouw rioolstelsel uit Kikker naar GBI brengen.
Naast deze asset-informatie kun je bijvoorbeeld ook meldingen over de buitenruimte naar GBI World brengen. Of informatie over beeldkwaliteitsmetingen. Noem maar op! Dat werkt generiek, zo geeft Adri aan; ook wanneer de datastructuur in het externe pakket wijzigt blijft de API-koppeling gewoon functioneren.
2. Van GBI World naar buiten toe
Uiteraard zijn er ook API’s om jouw beheerdata uit GBI te kunnen gebruiken in andere tools en software. Uiteraard kun je GBI data via de API ook beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld QGIS of presenteren in tal van gemeentelijke viewers, zoals Nedbrowser, Neuron Stroomlijn of de open source webviewer van Tailormap, om er maar een paar te noemen.
“Live raadplegen van jouw GBI data”
We kunnen niet allen schouwresultaten vanuit Apptimize inlezen in GBI World. Omgekeerd wil je natuurlijk ook jouw schouwrondes en meetvlakken baseren op de actuele areaalgegevens van GBI. Die informatie via de GBI raadpleeg API beschikbaar stellen naar een pakket als Apptimize. En er zijn meer mogelijkheden, zoals de WIBON services waarbij je via een API alle info over kabels en leidingen en ondergrondse netwerken uitwisselt naar het Kadaster. Dat is wel zo handig.
Binnenkort kun je jouw GBI data en resultaten nóg gemakkelijker raadplegen en analyseren via GBIreports en dashboards via GBIinsights. Maar de ervaring leert dat power-users ook graag zelf aan de slag gaan met de data en hun eigen dashboards. Daarom kun je vanuit de GBI World raadpleeg API jouw objectgegevens presenteren in tools zoals Power BI. Of in andere dashboardtooling die bij jouw organisatie gebruikt wordt. Daarmee maak je elk dashboard op maat voor jou informatiebehoefte. En kijk je live in de GBI database.
De generieke werking van de GBI World raadpleeg API maakt het mogelijk om élk GBI object uit te lezen naar een externe partij. Daarmee biedt GBI World vrijwel onbegrensde API-koppelingen!
API’s zijn beschikbaar!
Met de API infrastructuur die nu in GBI World beschikbaar is kunnen we heel snel nieuwe koppelingen realiseren. Ook voor jouw applicatie! GBI World is er klaar voor, dat is nog eens een ‘smart asset platform’. Kom maar op met jouw wensen voor koppelingen. De API’s van GBI World werken veilig en geborgd, conform de landelijke standaarden en principes van Common Ground. Laat je niet wijs maken, dat je hiervoor nog een of ander integratieplatform nodig hebt.
Wil jij ook gebruik maken van de API koppelingen in GBI World? Of heb je een wens voor een koppeling die je nog niet gezien hebt? Neem dan contact op met GBI accountmanager Güngör Arslan, dan bespreekt hij met jou de mogelijkheden.
Contactgegevens: Güngör Arslan, telefoon 06 – 53 70 72 40