Terugblik webinar: Roadmap en Rekenregels

 width=De roadmap 2023 en rekenregels in GBI World stonden centraal in de GBI flitssessie van 19 januari. De uitrol van de rekenregels markeerde meteen al de eerste concrete resultaten in 2023. Met rekenregels krijg je als GBI gebruiker of databeheerder de beschikking over veel intelligentie in jouw beheersysteem. Daar word je blij van! Ook voor applicatiebeheerders is het aanmaken en bewerken van rekenregels inzichtelijk, vereenvoudigd én beter geborgd.

Roadmap 2023 en felicitaties

Met een online ‘flitssessie’ in januari zijn we het nieuwe jaar meteen vol energie van start gegaan. Als eerste werd de gemeente Stadskanaal gefeliciteerd met de uitslag van de Europese aanbesteding voor een beheersysteem. De gemeente kiest vol overtuiging voor GBI World. Daarop nam Frank Leijssenaar ons mee in de GBI ontwikkelingen voor 2023. Er staat weer veel op stapel. Frank: “GBI World blijft in beweging. We brengen nieuwe en verbeterde modules uit, voor de kaartapplicatie GBImaps én voor de rekentools van de GBIappsbank. Verder werken we nu aan twee nieuwe modules voor rapportages en online dashboards. Ook in het ICT fundament werken we voortdurend aan uitrol van onze innovaties: van single sign-on, tot de GBI API-store en linked data.”

“Altijd de laatste versie in de cloud”

“Ook inhoudelijk zorgen we voor de update naar GWSW versie 1.6, evenals actualisatie van de kengetallen in de GBIkennisbank. Het werken in de cloud biedt als voordeel dat je altijd beschikt over de meest actuele versie,” aldus Frank. Hij vervolgt: “En natuurlijk blijven we GBI World uitrollen, zowel bij nieuwe als bestaande GBI gebruikers. Een mooi voorbeeld is de gemeente Beverwijk. Ook bij hen is onlangs GBI World geïmplementeerd. Gefeliciteerd!”

Wil jij meedenken met de ontwikkeling van GBI? Neem dan deel aan een van de expertgroepen van de GVAG! Linda Hof van de GVAG vertelt je er graag meer over.

Rekenregels aanmaken en gebruiken

 width=

Adri Wiersma, senior adviseur GBI, gaf vervolgens een soepele demonstratie van het werken met rekenregels in GBI World. Voor jou als GBI gebruiker of databeheerder bieden deze rekenregels veel gemak. Je krijgt hiermee veel intelligentie beschikbaar in jouw GBI formulieren. En dat werkt wel zo gemakkelijk.

“Bijvoorbeeld om de invoer van gegevens te vergemakkelijken,” zo geeft Adri aan. “Denk aan het in één keer aan of uitzetten van een hele groep items bij een inspectie van bomen, wegen of speeltoestellen. Zodat je handig kunt inspecteren. Of om direct in je formulier een maatregel van een wegvakonderdeel te wijzigen en daarvan de kosten door te rekenen. Waarbij meteen ook de status van ‘opgelegde maatregel’ toegepast wordt.” Adri liet zien hoe dat live werkt in de kaartapplicatie GBImaps.

Rekenregels stel je eenvoudig in via de GBItoolbox, zo liet Adri zien: “Als functioneel applicatiebeheerder maak je heel gemakkelijk zelf je eigen rekenregels voor jouw organisatie en jouw werkprocessen. Geen losse eindjes meer, de condities en acties die je instelt sluiten altijd aan op de datastructuur, domeinen en attributen in GBI. Of je nu een maairegime wilt instellen op basis van een structuurelement, inspectie-items voor speeltoestellen wilt koppelen, of wilt rekenen met velden in je formulier; je kiest uit de beschikbare data en inrichting. Dat voorkomt fouten. Ook is de werking transparant én een stuk sneller, een hele verbetering ten opzichte van oude versies.”

“Soepel, gemakkelijk en geborgd”

Deze nieuwe functionaliteiten zijn afgelopen week al uitgerold bij GBI World klanten. Geen installaties, scripts of updates meer nodig. Wel zo gemakkelijk! Ook de update van rekenregels uit GBI6 naar GBI World verloopt soepel. We nemen de oude rekenregels samen met je door, kijken wat er nog zinvol is, halen fouten er uit en stellen je nieuwe rekenregels in de cloud voor je in. En heb je nog een vraag? Dat is er online documentatie beschikbaar en natuurlijk staat onze GBI Servicedesk ook voor je klaar.

Terugkijken

Kijk hieronder het hele webinar terug. Heb je nog vragen? Projectleider Marwin van den Burg heeft met elke GBI World organisatie afspraken gemaakt over de implementatie van regenregels in hun omgeving. Ook onze GBI accountmanagers Güngör Arslan en Cor Leenstra staan je graag te woord voor vragen, update of een demo afspraak via GBI Servicedesk.