Terugblik webinar ‘Verbinden met GBI’: koppeling met Apptimize en meer

De online GBI infosessie van 14 april stond in het teken van Verbinden met GBI. Antea Group liet zien hoe in GBI World is gekoppeld met software en data van Apptimize. Maar er zijn meer verbindingen met GBI World. In GBI World kun je gemakkelijk data van buiten gebruiken. Of omgekeerd data van GBI World aanbieden aan de buitenwereld: van QGIS tot dash-boards of viewers. Tot slot gaat ‘verbinden’ ook over de samenwerking met GVAG.

In de GBI informatiesessie lieten Adri Wiersma en Marc de Jong hoe GBI World verbonden is met de buitenwereld. Met software van derden, met databronnen van buiten GBI en ook hoe de buitenwereld live gebruik kan maken van GBI data. Adri vertelde over de achterliggende principes van Common Ground en hoe we dat praktisch invullen en toepassen bij GBI World. GBI World is vanaf het begin opgezet als een open platform. Met keuzevrijheid, zo gaf Marc aan. Waardoor jij kiest welke tooling of software het beste past bij jouw werkprocessen. En daar is veel behoefte aan zo vertelde GBI accountmanager Güngör ArslanBeeldkwaliteit is daar een mooi voorbeeld van. Je kunt gebruik maken van de software die Antea Group aanbiedt. Maar veel GBI gemeenten gebruiken de tooling van Apptimize voor hun beeldkwaliteitsmetingen. Dan is het fijn dat GBI en Apptimize met elkaar gekoppeld zijn. Dat geeft gemeenten veel keuzevrijheid en flexibiliteit. Precies waar GBI World als smart asset platform voor bedoeld is.

  • open platform;
  • live datakoppelingen en -verbindingen;
  • zowel GBI in, als GBI uit;
  • voor en door de eindgebruiker;
  • of voorbereid door de applicatiebeheerder;
  • gebruiksgemak, flexibel en live.

 “GBI World is als smart asset platform verbonden met de buitenwereld”

Kijk hieronder het webinar terug. Voor jouw gemak hebben we de sessie opgeknipt in verschillende onderdelen van elk ongeveer 20 minuten.

1. Software verbinden: koppeling GBI met Apptimize

GBI beheersysteem en Apptimize platform hebben hun software en data gekoppeld. Zo kunnen GBI gebruikers van Antea Group hun beeldkwaliteitsmetingen of schouwrondes uitvoeren met de gebruiksvriendelijke tooling van Apptimize. Dat geeft gemeenten meer keuzevrijheid, extra gebruiksgemak en meerwaarde voor zowel het schouwen als het gegevensbeheer. 

Voor het schouwen (beeldkwaliteit) hebben GBI gebruikers nu keuze uit meerder oplossingen. GISconnect van Antea Group, of de tooling van Apptimize. Adri Wiersma van Antea Group en Pieter Swarte van Apptimize lieten live zien hoe dat werkt en wat de voordelen zijn. Je leest er meer over in dit nieuwsbericht. Of bekijk de demo in de video hiernaast.

“GBI open platform, kies de beste software voor jouw werkwijze”

2. Data verbinden met GBI. Live!

Adri Wiersma liet vervolgens in twee demo’s zien hoe GBI nog meer verbonden is met de buitenwereld. Als eerste hoe je data van buitenaf kunt gebruiken in GBI World. Natuurlijk met de bekend import/export functies. Maar vooral ook door datalagen toe te voegen aan jouw GBImaps kaartbeeld. Daarmee beschik je als gebruiker opeens over een schat aan (open) databronnen die jouw werk vergemakkelijken.

Daarnaast liet Adri zien hoe je eenvoudig GBI data kunt aanbieden aan andere softwarepakketten. Zoals BI tools voor dashboard, gemeentelijke viewers, of gewoon QGIS. Adri vertelde over de beveiligde en gestandaardiseerde dataverbindingen waarmee je live GBI data kunt raadplegen. En dat is handig voor tal van werkprocessen, van beleidsmedewerker, kaartportaal tot externe aannemer enzovoorts.

“Eenvoudig data koppelen met GBI World. Live ín en uit”

Expertgroepen GVAG

Berto Smit vertelde namens de GVAG over de nieuwe indeling van de GVAG. Expertgroepen denken mee over de ontwikkeling van specifieke functies en functionele ontwikkelingen. Komende tijd wordt gestart met een Expertgroep Verbindingen. Wil jij meewerken aan de verdere ontwikkeling van GBI? Meld je dan aan bij Linda Hof van de GVAG.

“Samenwerken met GBI gebruikers in GVAG expertgroepen”

Volgende sessies

De Expertgroep Verbindingen heeft zijn eerste bijeenkomst op 10 mei in Almere. Op 18 mei zien we je graag op de volgende GBI informatiesessie over het gemak van werken in de cloud. Meld je nu aan

En niet vergeten, reserveer al vast 23 juni voor een fantastische GBIdag in Madurodam!