‘Intuïtief en fijn werken’: Tree-o-logic maakt kennis met GBI World

buiten werken met GBI World

“De gemeente complimenteerde ons met het resultaat én de samenwerking met Antea Group.” Marc van Scherpenzeel is adviseur en dataspecialist bij Tree-o-logic, specialist in boomtechnisch onderzoek en advies. Begin dit jaar maakten hij en zijn collega’s kennis met GBI World. Inmiddels gebruiken ze, net als Twente Milieu, dit beheerplatform voor de boominspecties in de gemeente Borne: “Een intuïtief systeem waarmee het fijn werken is.”

Hoe kwamen jullie met GBI World in aanraking?

Marc: “Twente Milieu voert het groenonderhoud uit voor de gemeente Borne. Als Tree-o-logic zijn wij door hen ingehuurd voor de boominspecties. Tot vorig jaar gebruikten wij hiervoor onze eigen tool: Treeasset. Nu de gemeente met GBI World werkt, wilden ze natuurlijk de inspectiedata zoveel mogelijk te integreren binnen dat systeem.”

Hiermee ruilden jullie je eigen tool in voor GBI World? “Treeasset is gereedschap dat wij kúnnen inzetten in onze projecten. Maar, wanneer klanten hun eigen beheersysteem prefereren, sluiten wij daarop aan. Wanneer je over een integraal beheerplatform als GBI World beschikt, is het logisch dat je jouw inspectiedata hierin wilt opnemen.”

Van pilot naar productie, met inspectieformulier op maat

Was dit jullie eerste kennismaking met GBI World? “Ja. We hadden niet eerder met GBI World gewerkt. Onze boominspecteur Henk Kwakkel kreeg daarom – samen met de beleidsmedewerkers van de gemeente – een training GBI World door Antea Group. Om het smart asset platform beter te leren kennen. Op basis van onze input is de inspectiemodule in de kaartapplicatie GBImaps optimaal op onze werkwijze afgestemd en ingericht. Na een geslaagde pilot zijn we productie gaan draaien en hebben we met GBImaps een boomveiligheidsinspectie voor ruim 4.000 bomen uitgevoerd.”

“GBImaps werkt heel intuïtief en interactief. Ook in het veld. Enorm pluspunt is dat je snel goede referentiedata kunt oproepen.”

Marc van Scherpenzeel Tree-o-logic

Hoe hebben jullie dit ervaren? “GBImaps werkt heel intuïtief en interactief. Dankzij een GIS-kaart én een maatwerkformulier kun je in het veld heel eenvoudig jouw bevindingen verwerken in een bomenformulier (‘paspoort’ in vorige GBI versies – redactie). Enorm pluspunt van werken in de cloud is dat je snel goede referentiedata kunt oproepen. Luchtfoto’s, eigendomskaarten: dit werkt heel mooi. In het begin hadden we kort een technisch issue. Maar door contact met de GBI Servicedesk is dat snel opgelost. Want je wilt als inspecteur, onder alle omstandigheden, zo effectief mogelijk werken. Met GBImaps waren we in goed staat om onze productie te halen. Er waren voor ons twee selectielagen gemaakt in GBImaps, waarmee wij onze productie konden volgen; welke bomen al geïnspecteerd waren en welke bomen nog moesten.”

Live meekijken en alle data in het beheerplatform

Wat is het resultaat voor de gemeente? “Alle data uit de boominspecties staan meteen in hun beheerplatform. Sterker nog, ze kunnen tijdens een inspectie realtime meekijken met de voortgang. Een analyse en een beheerplan zijn hierdoor snel gemaakt. Ook kun je gegevens – mocht dit nodig zijn –eenvoudig aan andere beleidsdomeinen koppelen. Eén van de voordelen van zo’n integraal beheersysteem.”

Wordt GBI World ook na afloop van de inspectie nog buiten in het veld gebruikt? “Jazeker, Ook bij de uitvoering van boomonderhoud wordt GBI World gebruikt. Het platform biedt voor Twente Milieu de mogelijkheid om de uitgevoerde adviesmaatregelen per boom af te melden. De gemeente kan dat weer accorderen. Zo houd je als gemeente grip op de boomveiligheid en uitvoering.”

Hoe verliep de samenwerking met Antea Group?

“Uitstekend. We kregen hiervoor zelfs complimenten van de gemeente. Vanuit Antea Group was er alle ondersteuning om GBI World beter te leren kennen. Tegelijkertijd was er voor ons ruimte om suggesties en tips aan te dragen. We hebben niet als concurrenten gewerkt, maar vanuit de mindset om samen te zorgen voor het beste resultaat voor onze klant.”

Wil je meer informatie over inspecties met GBImaps? Of jouw groen- en bomendata mee naar buiten nemen voor aannemer of buitendienst? Neem dan contact op met GBI projectleider Marwin van den Burg, of GBI accountmanager Güngör Arslan. Zij vertellen je graag alles over de mogelijkheden van inspecteren en buiten werken met GBI World.